Recenzija CASSIDIAN THR9i TETRA mobilnog uređaja

img03Tvrtka Cassidian u vlasništvu EADS koncerna između ostaloga nudi proizvode i rješenja bazirane na TETRA standardima za žurne službe i druge korisnike takvih mreža. Isprobali smo model THR9i možda najnapredniji TETRA ručni uređaj trenutno.

Ukratko nekoliko bitnijih specifikacija uređaja:
- Full color QVGA display, 262144 boja, 240×320 piksela
- frekvencije od 380-430 MHz TMO i DMO načini rada
- težina 282g
- dimenzije 132,5 x 53,5 x 33 mm
- otpornost na vodu i prašinu IP65
- podrška za više od 25 jezika
- podrška za različita pisma (Arapski, Grčki, Kineski, Ćirilica i sl.)
- alfanumerička tipkovnica sa navigacijskim i funkcijskim tipkama
- GPS osjetljivost -152dBm
- slanje lokacijskih poruka na zahtjev i prema definiranim okidačima (vrijeme, udaljenost, status)
- slanje lokacijskih poruka kod aktiviranja alarma i žurnih poziva
- GPS navođenje pomoću točaka (waypoint guidance)
- prikaz udaljenosti i smjera sugovornika (samo ako i sugovornik koristi uređaj koji to podržava)
- podrška NMEA, LIP
- podrška JAVA(tm) MIDP 2.0
- IP Packet data, WAP 2.0, XHTML color browser, AT set naredbi
- trajanje standardne baterije (1900mAh) 15-22 sati ovisno o ciklusu korištenja
- trajanje veće baterije (4600mAh) 36-48 sati ovisno o ciklusu korištenja
Svi Cassidian uređaji odgovaraju TETRA standardu i prošli su interoperability testove.

Display uređaja je osjetno veći od uobičajenih TETRA uređaja. Zahvaljujući njemu i podršci za mobilnu JAVU moguće je koristiti i naprednije mobilne aplikacije. Čak i aplikacije koje koriste prikaz na mapi na ovom uređaju imaju smisla.
Dobra opcija nam se činila i mogućnost da uređaj ne koristi GPS konstantno nego prema potrebi odnosno automatski, što smanjuje potrošnju baterije. Osim vrlo korisne mogućnosti (“Where are you”) pomoću koje možemo vidjeti (za vrijeme razgovora) u kojem smjeru i koliko daleko se nalazi naš sugovornik (uređaj prije uspostave voice komunikacije pošalje podatak o svojoj lokaciji), uređaj ima i mogućnost pamćenja ‘waypointa’ te kasnijeg navođenja prema njima. Dakle u svakom trenutnku možemo na uređaju ‘zapamtiti’ trenutnu poziciju kao ‘waypoint’, te je kasnije iskoristiti za navođenje. Kao vrlo zanimljiva mogućnost nam pada napamet npr. slanje waypointa putem SDSa na jedan ili više uređaja ako trebamo nekoga uputiti do lokacije gdje je teže doći i nema uobičajenih puteva koji se nalaze u navigacijskim uređajima.
Punjač je standardni NOKIA kakve smo viđali na starijim generacijama mobitela. Cassidian je ustvari preuzeo NOKIIN TETRA odjel, tako da osim poznatog punjača na Cassidian uređajima možemo vidjeti i poznate izbornike Symbian OSa koji je prilagođen i dorađen za ovu vrstu uređaja.
Trajanje standarnde baterije je sasvim dovoljno za cjelodnevni rad bez potrebe dopunjavanja ili mijenjanja baterija i to čak i kod povećanog prometa. Dakle ako je riječ o 8-10satnoj smjeni nema potrebe razmišljati o većoj bateriji koja je više nego dvostrukog kapaciteta od standardne (4600 mAh usporedno sa standarnih 1900 mAh).
Uređaj može pozadinski scanirati više govornih grupa, pri čemu je moguće i definiranje prioriteta grupa koje se slušaju. To znači da ukoliko ima prometa na više grupa uređaj izabire onu višeg prioriteta. Pritiskom na manji gumb iznad PTT gumba možemo bez obzira na kojoj smo govornoj grupi u svakom trenutku govoriti na grupi koju smo izabrali kao ‘home’. Tako je bio isprogramiran uređaj na našem testu, što je vjerojatno ‘defaultna’ postavka, no naravno tipke se mogu programirati prozvoljno. Na ‘home’ grupu se u svakom trenutku možemo brzo prebaciti i dužim pritiskom na okretni gumb za izbor grupa.
Odlična stvar je i nešto što bi mogli nazvati AUI – ‘audio user interface’ gdje promjenu kanala na okretnom gumbu čujemo u zvučniku ili slušalici na jeziku koji smo izabrali (čujemo broj grupe, ili ‘home’ grupu). Na isti način možemo čuti i bez pogleda na display mijenjati neke postavke drugim gumbom ispod PTTa. Kod prvog pritiska gumba čujemo o kojoj je postavci riječ, i ako je želimo aktivirati ponovno pritisnemo gumb ovaj put malo duže ga držeći pritisnutog. Ponovnim kraćim pritiskom na gumb prelazimo na sljedeću postavku. U kombinaciji sa dodatnom opremom izuzetno korisna stvar.
Od dodatne opreme tipa slušalice na izbor imamo sve verzije koje su i inače uobičajene kod PMR (Professional Mobile Radio) opreme [https://publicationsystem.secure-zone.net/v2/index.jsp?id=2073/2527/6633&lng=en].
Iako se uređaj zbog displaya i naprednijih mogućnosti može činiti na prvi pogled osjetljiv, izuzetno je robustan i pogodan za upotrebu u najgorim uvjetima rada, što je i potrebno službama poput policije ili vatrogasaca naprimjer.
Ovakvom uređaju je dosta teško naći zamjerku budući osim osnovne svrhe praktične i pouzdane govorne komunikacije ima puno potencijala i za znatno naprednije upotrebe koristeći mobilne podatkovne aplikacije. Možda bi mu mogli zamjeriti dimenzije koje su u usporedbi sa nekim konkurentima zanemarivo veće, no to nema nikakvog utjecaja na uporabnu vrijednost. A ako se koristi u otežanim uvjetima sa rukavicama i slično, tada bi manje dimenzije samo otežale rukovanje.

http://www.cassidian.com/web/guest/thr9i6

 

img04 img05 img06 img02 img01 img07